Kolonist i Haveforeningen Pilevænget

Et køligt glas hvidvin, en god bøf på grillen og skønne sommeraftener med venner, familie eller medkolonister. Kolonihavelivet er skønt og rummer mange gode stunder, men det er også hårdt arbejde med hækklip, lugning og et fællesskab, der forpligter. Der er ingen socialiseringstvang i haveforeningen Pilevænget, men vi har vores haveliv hæk mod hæk – det fordrer både en vis rummelighed og en vis hensyntagen.

Vi kan kun anbefale at blive kolonist hos os, men læs gerne nedenstående for at få et grundigt indblik i, hvad det indebærer at være kolonist i Pilevænget og om det er noget for dig.

Grunden

Når du køber en kolonihave, ejer du det, der er på din jordlod. Grunden lejer du af haveforeningen, som lejer hele området af Horsens Kommune. Det betyder også, at der er regler, som skal overholdes. Fx hvor du må bygge, hvor højt og hvordan.​

Hæk og havegang 

Der er altid noget at ordne i haven. Der er nemlig også regler for, hvor høj din hæk må være, hvornår den mindst skal klippes og hvordan havegangen skal se ud. Det er det, vi kalder ”løbende vedligehold”.

​Området er ejet af Horsens Kommune, derfor er vi forpligtet til at holde det pænt og rydeligt. Det er nemlig et offentligt, rekreativt område.

​Kort sagt: Hækken skal klippes og havegangen ved din grund skal luges. Hvis ikke det sker får man en bod og i værste fald, kan vi blive nødsaget til at sætte en gartner på, for din regning.

Huset 

Vi har mange slags huse i Pilevænget. Alt fra et skur, der trænger til en kærlig hånd, og uden el og vand, til kolonihave-deluxe med bad og køkken.

Du behøver ikke være professionel håndværker for at have stor glæde af en kolonihave. Men du skal være indstillet på at ville lære at skifte brædder, ordne tag, justere hængsler osv. på dit hus – eller kunne betale dig fra at få fagfolk til at ordne det.

​Der er mange, der bygger til og bygger nyt i Pilevænget. Det kan du også. Husk, at der skal søges om byggetilladelse ved Kredsens byggeteam INDEN du går i gang med dit byggeprojekt. Er du i tvivl, så læs vedtægter og ordensregler eller spørg byggeteamet.

Husk på, at et kolonihavehus ikke er det samme som et sommerhus eller et hus tiltænkt helårsbeboelse. Helårsbeboelse er ikke tilladt i kolonihaver. 

El og vand 

El, vand og samletank til spildevand er ikke en selvfølgelighed i Pilevænget. Nogle huse har el, vand og samletank indlagt, mens andre drives med solceller eller gas.​

Vi synes dog ikke, du skal blive afskrækket. Du kan få installeret el i din have på eget initiativ, og det får kun værdien af kolonihaven til at stige tilsvarende. 

Pris / handel

I lejekontrakten mellem Horsens Kommune og Haveforeningen Pilevænget er det aftalt, at alle havevurderinger skal foretages af Kredsens vurderingsteam. Vurderingsteamene er havemedlemmer fra hele kredsen, som har været på kursus i vurderingsreglerne, og det er deres pris, der er max-prisen, som haven må sælges for.

Huset er købt som beset og beskrevet. Hvad der måtte dukke op efterfølgende, kan du betragte som essensen af kolonihavelivet (se dog regler for fortrydelsesret også). Der er altid noget, der skal fikses, repareres og vedligeholdes i en kolonihave. 

Du er aldrig forpligtet til at købe løsøre.

Se i øvrigt reglerne for venteliste og procedure for salg. 

Naboskab 

En have i Pilevænget indebærer først og fremmest godt naboskab. Der er, som nævnt tidligere, ingen socialiseringstvang i vores forening, men vi har vores haveliv hæk mod hæk – det fordrer både en vis tolerance og en vis hensyntagen. Vi skal alle sammen være her og nogle gange skal begge parter være fleksible og kunne indgå kompromis, hvis en uenighed om fx hækkens højde opstår.

Alle kan naturligvis ikke være bedste venner, men en ganske almindelig social acceptabel adfærd overfor hinanden, samt en ordentlig omgangstone, forventes i foreningen. 

Frivillig forening 

Haveforeningen Pilevænget er en gammel haveforening, som har eksisteret siden 1961, og det er med tryk på forening. Foreningen drives af frivillige kræfter, og det forventes, at du som kolonist bidrager på den ene eller den anden måde. 

Du bestemmer selv, hvordan og hvor meget, du har lyst til at bidrage. Om du fx ønsker at deltage i bestyrelsesarbejde, give en hånd med ved fællesarrangementer eller om du blot deltager i det praktiske arbejde til de to årlige fælles arbejdsdage.